کاوش موضوع تیتانیوم
صفحه اصلی
تیتانیوم
یک عنصر (به انگلیسی: Titanium) شیمیایی با نماد Ti و عدد اتمی ۲۲ است. تیتانیوم یک فلز واسطه براق نقرهای رنگ است، و چگالی کم و مقاومت بالایی دارد. این فلز به شدت در برابر خوردگی در آب دریا، تیزاب سلطانی و کلر و حتی در مقابل هیدروکلریک اسید مقاوم است.
ویلیام گرگور ، معدن شناس انگلیسی در سالهای بین ۱۷۹۰ تا ۱۸۰۰ سنگ معدنی روتیل که کانی اصلی تیتانیوم است را کشف و نسبت به استخراج آن اقدام نمود. تیتانیوم فلزی و خالص شده در سال ۱۹۱۰ توسط متالورژیست نیوزیلندی ، متیو هانتر در کشور امریکا احیا و تولید شد.
تیتانیوم نخستین بار در کورنوال بریتانیا از سوی ویلیام گرگور در سال ۱۷۹۱ شناسایی شد؛ نام این عنصر از سوی مارتین هاینریش کلاپروت از روی تیتان از اساطیر یونان انتخاب شد. این عنصر در بسیاری کانیها به ویژه روتیل و ایلمنیت وجود دارد. این کانیها در پوستهٔ زمین و سنگکره پراکندهاند؛ علاوه بر این تیتانیم تقریباً در همهٔ موجودات زنده، سنگها، آب بدن و خاکها حضور دارد. با کمک هر دو فرایند کرال و فرایند هانتر میتوان تیتانیوم را از سنگ معدنش بدست آورد. فراوانترین ترکیب تیتانیم، دیاکسید تیتانیم است که یک فوتوکاتالیست معروف است و از آن در تولید رنگدانههای سفید استفاده میشود. از دیگر ترکیبات تیانیم میتوان به تیتانیم تتراکلرید یا (TiCl۴ ) اشاره کرد که از آن در تولید مواد دودزا و فروکافت بهره برده میشود. همچنین کلرید تیتانیم (III) یا (TiCl۳) هم به عنوان فروکافت در تولید پلیپروپیلن مورد استفاده قرار میگیرد.
میتوان تیتانیم را با آهن، آلومینیم، وانادیم و مولیبدن، آلیاژ کرد تا مادهای سختتر و سبکتر بدست آورد که در ساخت سامانههای هوایی مانند موتور جت، موشک و فضاپیما، کاربردهای نظامی و فرایندهای صنعتی (شیمیایی و شیمیایی-نفتی، کارخانههای نمکزدایی، کاغذ و …) خودروسازی، کشاورزی و ساخت اندامهای مصنوعی، درونکاشتهای استخوانی، ابزارهای دندان پزشکی و ریشه درمانی، برسازی درونکاشت دندانی، کالاهای ورزشی، گوهرسازی، گوشی همراه و … بکار برده شود.
مهمترین ویژگیهای این فلز عبارتند از: مقاومت در برابر خوردگی و داشتن بالاترین نسبت مقاومت به چگالی در برابر دیگر عناصر فلزی. تیتانیم در هنگامی که هنوز با فلز دیگری آلیاژ نشده، مقاومتی برابر با فولاد و چگالی کمتر از آن دارد. دو دگرشکلی و پنج ایزوتوپ طبیعی از ۴۶Ti تا ۵۰Ti برای این عنصر وجود دارد که ۴۸Ti با فراوانی طبیعی ۷۳٫۸٪ از سایرین فراوانتر است. با اینکه تیتانیم و زیرکونیم تعداد الکترونهای ظرفیت برابر دارند و در یک گروه جدول تناوبی قرار دارند با این حال در بسیاری ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی متفاوتاند.از تیتانیوم در اگزوز خودرو استفاده می شود.
عمده مصرف تیتانیوم در صنایع به دو صورت فلزی و دیاکسید تیتانیوم میباشد. مصرف فلز آن به دلیل مشکلات تهیه و خالصسازی آن مصرف چندانی ندارد، اما در عوض مصرف اکسید آن به صورت TiO2 در صنعت کاربرد بسیار گستردهای دارد؛ بهطوریکه ۹۰ درصد از صنایع اولیه، مصرفکننده اکسید تیتانیوم میباشند.
امروزه فلز تیتانیوم به عنوان یک فلز استراتژیک در موتور و ساختمان داخلی هواپیما، تجهیزات حمل و نقل، صنایع شیمیایی، واحدهای مولد برق، صنایع آلیاژی، ساخت زیر دریاییها، کارخانههای ساخت مواد شیمیایی، دستگاههای خنککننده نیروگاههای هستهای و حرارتی و دهها مورد دیگر کاربرد دارد.
مصرف عمده دیاکسید تیتانیوم در صنایع رنگسازی به عنوان رنگدانه میباشد و همچنین این ماده در صنایع سرامیک، پلاستیک، کاغذ و الکترونیک کاربرد دارد. مصرف این ماده در کشورهای پیشرفته تقریباً ۱۰ برابر کشورهای در حال توسعه میباشد.
فلز تیتانیوم در محیطهای فرسایشی بسیار مقاوم میباشد. تیتانیوم خالص یا آلیاژهای آن با ناخالصی کم در کارخانههای سولفور زدایی مشتقات نفتی، در تجهیزات مربوط به چاههای نفت و در اتصالات مورد نیاز و همچنین در موارد پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی ورقهای فولادی با پوشش تیتانیوم هماکنون در جهان تولید شده که بعلت خاصیت ضد فرسایشی کاربرد وسیعی در صنعت نفت و در مراحل سولفور زدایی مشتقات نفتی در پالایشگاهها پیدا کردهاند. دیگر مصرف عمده این فلز در صنعت هواپیماسازی است.
سایر مصارف عمده تیتانیوم را میتوان به صورت زیر خلاصه نمود:
ساخت کاربید تیتانیم، سرامیک، فرایند شیمیایی و الکتروشیمیایی، ساخت ورقههای فلزی و بازیافت آنها، صنعت نفت، سولفور زدایی گاز مایع، نمک زدایی آب (تصفیه آب)، ساخت پمپهای مخصوص مکش آب از دریا، ساختمان سازی، پزشکی (قطعات تعویضی در بدن، دندانها)، صنایع اتومبیل سازی، ساخت انبارههای مخصوص، جهت نگهداری از موادی نظیر ضایعات اتمی و غیره، الیاف تقویتکننده جهت استفاده در ترکیبات فلزی، رباتهای صنعتی، جواهر سازی، ساخت انواع آلیاژها، ذخیرهسازی انرژی، بالا بردن قابلیت هدایت حرارتی آلیاژها، پرکننده، سنگهای جواهرات مصنوعی و نرمافزار.
ایلمنیت و اکسیدهای تیتانیم برای تهیه تیتانیم در آلیاژهای مهم و راهبردی استفاده میگردد. آلیاژهای تیتانیم در بدنه هواپیماهای جنگی، سفینههای فضایی، موشکها، موتور هواپیماها، ادوات رزمی، توربینهای گازی، دوچرخه و لپ تاپ مورد استفاده قرار میگیرند. تیتانیوم اغلب با آلومینیوم، آهن، منگنز، مولیبدن و فلزات دیگر تشکیل آلیاژ میدهد.
ایلمنیت همچنین در تهیه اکسید تیتانیم که در صنایع رنگ سازی، کاغذسازی و پلاستیک به عنوان ماده رنگی، براق کردن سطح فلزات، لعاب، لاستیک سازی، شیشه، فایبرگلاس، سرامیک، الکتروسرامیک و . . . مصرف میشود، کاربرد دارد.
تنها در حدود ۵٪ تولید سالانه جهانی تیتانیوم صرف تولید فلز تیتانیوم شده و ۹۵٪ باقیمانده در تولید ماده رنگ دیاکسید تیتانیوم مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده دارای دو شکل آلوتروپی روتیل و آناتاز است که به واسطه رنگ سفید، ضریب شکست بالا (۴۹/۲–۹۰/۲)، درخشندگی عالی، بیاثر (خنثی بودن) و مقاومت سایشی و حرارتی بالای آن، درجه دیرگدازی بالا و توان زیاد در توزیع و انتشار یکنواخت در ترکیبات دیگر به عنوان عمدهترین ماده اولیه رنگ سفید در صنایع رنگ سازی، کاغذسازی، پلاستیک، لاستیک و … شناخته میشود.... بیشتر در ویکی پدیا